24.04.2024
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців запускає виплату допомоги українцям з використанням технології блокчейн

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців запускає виплату допомоги українцям з використанням технології блокчейн

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців запустило інтегроване платіжне рішення на основі блокчейну мережі Stellar, щоб швидко, оперативно та прозоро охоплювати допомогою людей, які найбільше її потребують.

Про це повідомляється на сайті УВКБ ООН, передає Укрінформ.

«УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців та Stellar Development Foundation (SDF), некомерційна організація, яка підтримує зростання та розвиток мережі блокчейн Stellar, оголосили про запуск першого у своєму роді пілотного блокчейн-платіжного рішення для розподілу цифрових готівкових коштів внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та іншим постраждалим від війни людям в Україні», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що пілотний етап проєкту розроблений спеціально для України, але може бути адаптований у всьому світі. УВКБ ООН підтверджує право на участь і розподіляє допомогу в монеті «Circle Internet Financial’s USD Coin» в доларах США (USDC) — це стейблкоїн, де один USDC дорівнює одному долару США, безпосередньо до одержувачів у цифровий гаманець Vibrant, який вони можуть завантажити на смартфон. Це забезпечує безпечне місце для зберігання та транспортування коштів в USDC, стабільним сховищем вартості, що дозволяє людям подорожувати всередині країни або перетинати кордони без необхідності носити готівку.

«Коли одержувачі вирішують конвертувати гроші в готівку, долари, євро або місцеву валюту, вони можуть зняти свої кошти в будь-якому відділенні MoneyGram по всьому світу, включно із понад 4 500 відділеннями MoneyGram в Україні», – зауважили в УВКБ ООН.

В агентстві додали, що програма пілотується у Києві, Львові та Вінниці та поширюватиметься на інші міста та селища України. Гроші будуть надавати гуманітарну допомогу деяким людям найбільш вразливих категорій та які найбільше постраждали через війну, щоб допомогти їм покрити основні потреби, такі як оренда житла, харчування, медична допомога та опалення протягом зими. Це рішення було ретельно протестовано протягом останніх шести місяців і, як очікується, буде поширене на більшу кількість людей, що постраждали від війни, всередині України, а також на біженців з України на початку 2023 року.

Наголошується, що ця ініціатива блокчейн доповнює цілі УВКБ ООН щодо подальшого розширення систематичного та швидкого використання інтервенцій на основі грошових коштів. Із 2016 року, коли УВКБ ООН опублікувало свою першу Політику щодо грошових інтервенцій, Агентство ООН у справах біженців надало майже 5 мільярдів доларів грошової допомоги близько 35 мільйонам людей у 100 країнах. УВКБ ООН прагне до подальшого розширення надання грошових коштів, що зазвичай є пріоритетним способом надання допомоги людьми, які були примусово переміщені, оскільки це дає їм свободу та гідність самостійно вирішувати, як визначити пріоритетність наданої допомоги, виходячи з їх особистої потреби.

«Україна є світовим лідером у розробці технічних рішень для збільшення доступу до соціального захисту, включаючи допомогу переселенцям. У всьому світі УВКБ ООН протягом багатьох років співпрацює з технологічним сектором, який відіграє вирішальну роль у допомозі нам у впровадженні інновацій для швидшого надання допомоги, оскільки швидкість є суттєвою частиною гуманітарної діяльності. Також важливо надати людям низку варіантів отримання допомоги, оскільки один варіант не підходить для всіх. Програми потрібно розробляти з урахуванням потреб людей, яким вони призначені служити. Я дуже рада, що УВКБ ООН і SDF обрали Україну для цього запуску, і чекаю на розширення за межі цього пілотного проекту, щоб він міг принести користь ще багатьом тисячам людей, які потребують допомоги внаслідок війни», – сказала представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг.

«SDF разом із УВКБ ООН реалізують перспективи блокчейну та відкривають нове майбутнє для доставки мільярдів доларів допомоги, що виплачуються щорічно. Використовуючи Stellar, ми допомагаємо отримати кошти тим, хто їх потребує, і робимо це швидко, прозоро та без банківських рахунків та кредитних чи дебетових карток. Ми пишаємося тим, що співпрацюємо з УВКБ ООН у розгортанні блокчейн-інновацій, які зіграють важливу роль у допомозі тим, хто знаходиться у кризовому становищі», – зазначила генеральна директорка і виконавча директорка Stellar Development Foundation Денелл Діксон.

«Сьогодні ми бачимо, як технологія блокчейн дозволяє нам масштабувати гуманітарні зусилля так, як це було неможливо зробити раніше. Для українців, які вимушені тікати з країни, і насамперед для тих, чиї банки недоступні, цей пілотний проєкт надання гуманітарної допомоги за допомогою цифрового гаманця стане можливим порятунком для виживання. Сам проєкт є яскравим прикладом того, як блокчейн має потенціал трансформувати та революціонізувати спосіб розподілу гуманітарних коштів. Використання технології блокчейн дозволяє гуманітарним організаціям, таким як УВКБ ООН, бути більш прозорими та підзвітними та гарантувати, що найбільш уразливі верстви населення матимуть доступ до коштів, виділених для них. Таким чином гуманітарні зусилля в усьому світі будуть посилені безпрецедентним чином. Міністерство цифрової трансформації України вдячне SDF та УВКБ ООН за те, що вони стоять поруч з народом України в такий ефективний та сучасний спосіб», – зазначив заступник міністра цифрової трансформації України з питань розвитку ІТ-індустрії Олександр Борняков.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цього року ООН спрямувала понад 4,5 млрд доларів для надання гуманітарної допомоги населенню України, яке постраждало внаслідок агресії російської федерації, та українцям, які виїхали з країни.