25.04.2024
Чи захистить Patriot у Польщі небо України?

Чи захистить Patriot у Польщі небо України?

Після падіння ракети на території Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей, міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт запропонувала Польщі системи Patriot та винищувачі Eurofighter, які охоронятимуть польський повітряний простір. Польща ж сторона запропонувала розмістити ці ЗРК на території заходу України.

У результаті Берлін повідомив, що розмістити їх в Україні неможливо, а 6 грудня очільник міноборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що розчарований та вимушений погодитись на розміщення Patriot у Польщі, додавши, що розміщення ЗРК Patriot в Україні гарантувало б безпеку і України, і Польщі.
Пост Маріуша Блащака у Twitter
Бундесвер (збройні сили Федеративної Республіки Німеччини – прим.) вже на цьому тижні розпочне приготування для переміщення систем протиповітряної оборони Patriot до Польщі.
«Очевидець» спробував розібратись, чи розміщення німецької системи ППО у Польщі захистить небо України.
Для цього ми поспілкувались із військовими експертами, думки яких розділились, але спочатку давайте розглянемо, що таке – система Patriot.

ЗРК Patriot

MIM-104 Patriot – це система ППО/ПРО середнього/великого радіуса дії, яка виготовляється з 1976 р. і є основною системою ППО армії США. Усього виготовлено 1 106 пускових установок MIM-104 Patriot та 10 000 зенітних ракет до них. 172 комплекси було експортовано. Вартість однієї батареї, яка складається з 6 пускових установок, становить $1 млрд. Вартість кожної ракети – понад $3 млн. ЗРК Patriot працює у першу чергу батальйонами, кожен з яких містить від 4 до 6 звичайних батарей.
MIM-104 Patriot сучасних конфігурацій може знищувати повітряні та балістичні цілі на дальності до 160 км і висоті 24 км. Швидкість ракети становить 4,1 Маха, тобто 5 022 км/год
Інфографіка: НВ

Patriot зможе «прикрити» невелику частину неба 

Експерт військового порталу Defense Express Іван Киричевський пояснив «Очевидцю», що навіть у  випадку, коли німецькі Patriot будуть розміщені прямо на кордоні Польщі з Україною, два fire unit (батареї – прим.) можуть захистити лише окремі ділянки.
«Якщо Німеччина розмістить свій Patriot у Польщі навіть на відстані 10-15 км від держкордону з Україною, це прикриватиме невелику частину неба над нашою територією. Грубо кажучи – до Львова не дотягуватиме. Тому що у Patriot дуже обмежена дальність дії при знищенні крилатих ракет – всього до 47 км. Навіть якщо 2 батареї поставити на одній точці – це буде більш символічний крок, який допоможе прикрити одне невелике місто на кордоні з Польщею», – розповів експерт. 
Ілюстративну інфографіку відносно цього можливо запозичити у польського видання Defense24

«Гіпотетично: що ми будемо робити з Patriot?»

Іван Киричевський підкреслив, що у разі надання ЗРК Patriot Україні військовим ЗСУ  потрібен час, аби опанувати дану систему:
«Припустимо, що Німеччина передає нам 2 батареї  fire unit, у кожній з яких 4 пускові установки. Щоб навчити наші екіпажі керувати ними, знадобиться рік. Щоб навчити інженерів обслуговувати такі системи — знадобиться ще більше часу.  Щоб збудувати інфраструктуру для обслуговування таких ЗРК, потрібно буде декілька років. Тобто: просто віддати нам Patriot без побудованої інфраструктури й без навчених людей – це віддати залізо, яке не зможе певний час функціонувати», – розповів військовий експерт у коментарі «Очевидцю».
ЗРК «Patriot» Бундесверу. Фото: ЗМІ Німеччини

Суто політичний жест?

Інший військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, Сергій Грабський вважає, що НАТО не допустить розміщення даної системи на території України, оскільки це –  пряме втручання у російсько-українську війну.
«Чи зможуть ці ракети збивати об’єкти над територією України? Ні, не зможуть, не мають права, тому що це вже –  втручання у внутрішні справи суверенної держави й вийде, що весь блок НАТО є стороною війни. Вони цього панічно бояться. Оскільки, у них є вразливі фланги – Балтійські країни. Ми бачили 24-26 лютого, як швидко російські колони можуть увійти в Україну. Ми маємо досвід Бучі, Ірпеня й 10-ки інших населених пунктів, де росіяни чинили акти геноциду.  Один постріл такої ракети міг би умовно привести до того, що населення цілого регіону страждало б від російської навали. Чи можна це допускати? Звісно, що ні. Підсумовуючи: пропозиція, щодо розміщення ракет в Україні від самого початку виглядала, як політичний жест доброї волі, який не мав  жодних політичних і, тим більше –  військових наслідків. Крім жестів доброї волі ми більше ні про що не говоримо», – розповів нам у коментарі Сергій Грабський.
А ось військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що передача цих комплексів Україні була в принципі нереальною.
«Тому що основне завдання НАТО зараз – це невтручання у війну Україна-росія, оскільки вони не хочуть прямого зіткнення з росією», – повідомив Михайло у коментарі «Очевидцю». 
Також він додав, що збивати повітряні цілі в повітряному просторі іншої держави – це рішення досить сумнівне.  Повинні бути домовленості нашої влади з польською:
«Такі домовленості можливі. Це може бути якась єдина система відстежування повітряних цілей. Вони зможуть якимось чином прикрити принаймні якусь частину західної частини  України».
Військовий експерт Олександр Мусієнко  також вважає, що теоретично ЗРК Patriot можуть захистити лише частково небо України, але на практиці цього ніхто робити не буде.
«Вони передані полякам для захисту повітряного простору лише над країнами НАТО», – розповів «Очевидцю» Мусієнко.
Але загалом, якщо вже й говорити про постачання ЗРК Patriot, то потрібно розуміти, що нашій державі з такою територією та повітряним простором потрібна дуже велика кількість цих комплексів.