26.04.2024
«Домівка» в Раю: на Тернопільщині втілюють проєкт для людей із постраждалих громад

«Домівка» в Раю: на Тернопільщині втілюють проєкт для людей із постраждалих громад

У Мисливському палаці Потоцьких у селі Рай на Бережанщині свого часу гостювали Богдан Хмельницький та Іван Мазепа. Нині ж у пам’ятці архітектури ХVІІІ століття кипить робота: вже до кінця осені тут мають знайти прихисток люди із постраждалих від війни громад.

Цей проєкт реалізовують в рамках соціальної ініціативи «Домівка» Благодійної організації «Українська освітня платформа» у співпраці з Мережею правового розвитку та соціальною ініціативою «Вулик змістів».

«Домівка» – соціальна ініціатива, що має на меті забезпечити людей з постраждалих громад комфортними умовами для проживання та розвитку у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Тернопільській областях. Що ми робимо? Ми облаштовуємо прихистки для коротко та довгострокового проживання, формуємо банк житла. У нас також працюють гарячі лінії, які щодня надають інформаційну підтримку щодо пошуку місця для проживання людям з постраждалих громад, – розповідає Христина Купчева, керівниця проєкту «Домівка» у БО «Українська освітня платформа». –  Ідея цього проєкту з’явилася цілком логічно у відповідь на ситуацію, яка трапилася в країні. Люди втрачали свої домівки, їхні помешкання були зруйновані. Ми розуміли, що короткотермінове житло для українців з постраждалих громад насправді не вирішує глобальної проблеми. Люди потребують комфортних умов проживання на більш довготривалий період. Окрім того, ми зрозуміли, що потрібно брати більше участі у якісній соціалізації внутрішньо перемішених осіб у західних областях України».

Христина Купчева

Сьогодні БО співпрацює із трьома громадами у Львівській області та по одній у Івано-Франківській, Тернопільській та Закарпатській областях.

«Проєкт розпочався у червні цього року. Наразі працюємо над створенням шістьох прихистків. Поселяємо безкоштовно жінок з дітьми, які виховують дітей самостійно, або їхні чоловіки залишилися в постраждалих громадах, або пішли в Збройні сили України, – коментує Христина Купчева. – Ми отримали комунальне приміщення в безкоштовне користування. У деяких прихистках ще тривають ремонтні роботи, а три вже приймають людей з постраждалих громад.

Зокрема, перша «Домівка» відкрилась на Сокальщині. Там знайшли прихисток 20 жінок із дітьми. Вже працює «Домівка» й у селищі міського типу Стебник. Там ми підсилили роботу вже готового притулку, що розміщений у гуртожитку ліцею. Окрім того, функціонує прихисток у Великому Бичкові Закарпатської області, також на базі гуртожитку ліцею. Однак там ми створюємо окремий шелтер з акцентом на інклюзивні умови для людей з інвалідністю».

У Тернопільській області БО працює в Бережанській громаді у селі Рай. «Домівка» розрахована на поселення восьми сімей. Тож тут зможуть знайти прихисток близько 30 людей.

Палац Потоцьких

«Цей об’єкт, а саме колишній Мисливський палац родини Потоцьких запропонувала Бережанська міська рада, яка є орендарем приміщення. Будівля наразі не використовувалося, простоювала, тому потребує певних вкладень у ремонтні роботи. Зараз ми їх проводимо і там будуть проживати внутрішньо-переміщені особи, – розповідає координатор проєкту «Домівка» в Тернопільській області. – Про реконструкцію палацу мова не йде, йдеться про косметичний ремонт в середині приміщення, санвузлів і кухні. А також про відновлення котельні, щоб була змога запустити опалення. У цій «Домівці» є вісім окремих кімнат для  восьмими сімей, чотири санвузли, душові кабіни, пральня, кухня, велика столова кімната, простір для відпочинку, навчання дітей».

Денис Власенко

Звершити ремонтні роботи організатори проєкту планують впродовж листопада і вже на початку грудня поселити внутрішньо переміщених осіб.

«Можемо говорити не просто про відбудову житла, а про об’єднання людей із заходу та сходу України, про обмін досвідом, культурними особливостями, а також і про зближення та воз’єднання нашої України – її сходу та заходу. Бо ми – єдині, ми – цілі, і маємо жити як одна велика сім’я», – каже Денис Власенко.

Проєкт реалізується коштом «Української освітньої платформи» – виконання ремонтних робіт, забезпечення технікою, меблями. Наразі БО шукає ресурси, щоб покрити оплату комунальних послуг, а також має гостру потребу в забезпеченні дровами.

«Ми очікували, що місцева влада зможе нам допомогти, але у них наразі немає таких ресурсів, тому якщо би хтось зміг надати хоча би певну кількість дров, то ми би були дуже вдячні», – додає Христина Купчева.

Не просто «Домівка»

Зазвичай термін перебування у шелтері – від кількох днів до 3-6 місяців, а за потребою, й довше.

«За цей час ми сподіваємося, що людина зможе адаптуватися в громаді, знайти роботу, влаштувати дітей у заклади освіти, – коментує Христина Купчева. – «Домівка» створена для того, щоб люди, які їхали у невідомість і не мають, де жити, поселилися в нашому прихистку і мали час шукати постійне житло, працевлаштувалися тощо.  Але якщо людині не вдасться за пів року адаптуватися, ми не будемо її виселяти, а всіляко сприятимемо тому, аби вона мала ресурси, щоб залишити прихисток».

Саме тому важливий напрямок роботи «Української освітньої платформи» – інтегрування людей із постраждалих регіонів у громади, де вони поселилися і знайшли нову домівку.

«У кожній громаді у нас є представники організації – регіональний координатор і асистент, які працюють над самим проектом «Домівка», а також відповідають за створення і функціонування банку житла і гарячої лінії, – констатує Христина Купчева. – Ми намагаємося допомогти людині адаптуватися в громаді, тобто аналізуємо, де є вакансії, спілкуємося з місцевими підприємствами, представниками бізнесу та органами місцевого самоврядування для того, аби посприяти працевлаштуванню, влаштуванню дітей в заклади освіти.

Окрім цього, ми проводимо освітні заходи, тренінги, на які запрошуємо внутрішньо переміщених осіб та представників місцевого самоврядування, тому вони мають можливість комунікувати. Також, наприклад, на базі прихистку в Раю у нас проходила толока. До неї долучалися і місцеві жителі, і люди з постраждалих громад. Тому таким чином намагаємося сприяти їхній комунікації і полегшити інтеграцію в громади.

У цьому, можна сказати, і вся суть «Домівки»: щоб це не було місцем, де просто живуть люди, а місцем, куди приходять жителі громади, їхні діти, й де українці можуть інтегруватися в громаду й почуватися причетними, приналежними до неї. Тож ми працюємо також над тим, щоб люди включалися в життя громади і бачили там свій подальший розвиток і проживання».

Доєднатись до соціальної ініціативи «Домівка» можна на сайті https://www.ukredu.org/domivka.

Фото: Українська освітня платформа