25.04.2024
Розлучення на тлі війни: як запобігти і пережити, якщо це сталося

Розлучення на тлі війни: як запобігти і пережити, якщо це сталося

Війна часто веде до конфліктів саме через те, що ми не знаходимо в собі сили цікавитися ще й життям партнера, відвернутися від своїх справ та вислухати його.  Накопичені суперечки та невисловлені образи з часом стають причиною розлучення.

Чотири основні критерії, які сигналізують про те, що стосунки під загрозою:

 Критицизм

•Це критика та постійні звинувачення партнера в тому, що він робить не так.
•Якщо всі проблеми виносяться не на обговорення, а у форматі критики дій — це маркер того, що пізніше це все накопичуватиметься в невисловлені образи.

 Зневага

•Закочування очей, прицмокування, зітхання — всі невербальні знаки, які ми використовуємо як спосіб виразити пасивну агресію.
•Зневага — це відчуття власної нецінності. Це відчуття, коли багато разів повторюється щось, що раніше в нас не виходило проговорити, але тепер це вже не має сенсу.

Агресивний захист

•Коли на кожну ремарку чи прохання ти відповідаєш: «А чого я маю це робити?», чи коли на м’яку фразу слідує груба жорстка захисна відповідь, відбувається словесне насилля в парі.
•З часом з’являються речі, які ти не можеш сказати партнеру, бо людина відповість жорстко на м’якість, і це зруйнує тебе. Тому простіше буде обирати жити в обладунках злості, образ і претензій. Простіше гаркнути у відповідь, бо бути у своєму захисті — це перевірена роками тактика. Це єдиний спосіб обороняти себе.
•Такими жорстокими нас можуть робити біль, страх і невизначеність — це вони примушують нас захищатися.

 «Кам’яне обличчя»

•Це стан, коли мовчиш і не спілкуєшся з партнером, закриваєшся в роботі, не реагуєш на нього. Це може бути відповіддю на агресивний захист, коли просто не хочеш нічого пояснювати.
•Цей стан — ознака того, що людині для того, щоб стишитися і заспокоїтися, необхідно вийти з контакту. Тобто єдиний спосіб вирішення конфлікту — емоційна втеча.
•Коли ти говориш із людиною, а вона клацає телефон і не звертає на тебе уваги, це момент, коли ти втрачаєш із нею зв’язок. А зв’язок — ключова частина стосунків. Те, на чому вони тримаються.

Навіть якщо всі чотири пункти присутні у вашій сім’ї, це не означає, що стосунки приречені. Усе можна змінити, якщо обирати помічати моменти, в яких ваш партнер тягнеться до вас.

Розлучення під час війни, коли ти — внутрішньо переміщена особа

Втрата дому та переміщення викликають сильний стрес і хвилювання.  Це часто призводить до сварок між подружжям, до безсилля, коли не маєш можливості вислухати людину.

Будь-яка міграція, навіть коли свідома і за вибором — це великий стрес.  Наші захисти припиняють бути гнучкими.  У цьому випадку треба знизити вимоги до себе.  Зрозуміти, що переїзд — це надзвичайно важко, це виклик для людини та її психічного здоров’я.  Дайте собі час, сядьте й зупиніться, подумайте про стосунки, плачте, коли вам це потрібно. Плачте зі своїм партнером. Або якщо в нього немає на це сил, шукайте людей, які приймуть вас у горі та зможуть вислухати. Якщо це не близька людина, то хай це будуть психолог чи група підтримки.

Як запобігти розлученню

Антидоти дуже прості та приємні: дружба, пригоди, гра, спільний гумор і культура вдячності, прийняття та підкреслення того, що є доброго в моєму партнері чи партнерці.
Гумор є таким привабливим, тому що він викликає внутрішній потяг до людини. Це про жарт, який знижує градус сварки, чи про меми, які надсилаєш своїй близькій людині, щоб посміятися разом.
Основа стосунків — контакт. Тому про все, що хвилює, треба говорити вільно, як двоє дорослих людей. І якщо ви ухвалюєте рішення про розлучення, не потрібно поспішати, потрібно кілька разів вдумливо поговорити, рекомендує The Village.