23.04.2024
Нарешті ми позбавили фізкультуру нудних нормативів автор фото JuniorS

Нарешті ми позбавили фізкультуру нудних нормативів

Громадський рух Олександра Педана JuniorS долучився до Міністерства освіти і науки України (МОН), Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти”, Комітету з фізичного виховання та спорту МОН, команди авторів та розробників для створення нової модельної програми з фізичної культури, основною мотивацією якої є шкільні змагання Всеукраїнської учнівської ліги “Здорова Україна”, що змінюють підходи до фізичної культури в школах країни.

Громадський рух JuniorS 5 років тому був заснований для того, аби співпрацюючи з МОН України змінити фізкультуру в школах. Зробити її сучасною, цікавою, веселою, мотивуючою та гендерно рівною для учнів і учениць. Позбавити її обов’язкової здачі спортивних нормативів, які були запроваджені в систему освіти ще у радянські часи і зараз повністю вичерпали свою доцільність.

Визначально, що саме цієї осені, коли українські школярі потребують особливо ретельної турботи про фізичне та психічне здоров’я, команда JuniorS наполегливо досягає своєї мети з розвитку системи спортивних учнівських ліг в українських школах, котрі змінять ставлення дітей до фізичної культури і фізичної активності.

“Фізкультура без нудних нормативів! Хіба не про це ми всі мріяли, навчаючись в школі? Урок, який повинен давати нам емоційну розрядку, заряд сил та енергії, радість командного духу, веселе дозвілля та прагнення до розвитку наших фізичних умінь натомість, навпаки, часто нівелював мотивацію займатись будь-якою активністю. Все через те, що учнів заганяли у в жорсткі рамки здачею нормативів, які насправді мало говорили про фізичні здібності учнів, зате позбавляли його індивідуального підходу та примушували вдосконалювати свої навички у тих рухливих елементах, які були їм не цікавими. Зараз ми нарешті починаємо це змінювати”, — розповідає лідер руху JuniorS Олександр Педан.

Запровадження учнівських ліг пропонує учням та ученицям спробувати свої сили у фізкультурно-оздоровчій діяльності у 12-16 командних видів спорту на рік, аби в результаті змогли обрати для себе ті активності, які подобаються та підходять саме їм. Це важливо в першу чергу для того, щоб діти знаходили в собі справжню мотивацію до рухливих занять, так як саме рух допомагає покращити психологічний стан. Крім того, серед завдань освіти — виховати здорову націю в майбутньому, а для цього необхідно знайти та прищепити корисні звички з дитинства. Спорт — безумовно, одна з них.

Всеукраїнська учнівська ліга “Здорова Україна” будуватиметься так, щоб діти шляхом голосування змогли обрати той вид спорту, яким вони будуть займатися на уроках, а потім на спортивних майданчиках. Спочатку на рівні школи, а згодом розширюватись до рівня району, області, країни. Серед переваг такого підходу — широкий перелік сучасних видів спорту, які є гендерно рівними, безконтактними, інклюзивними, різноманітними та захопливими.

Наразі програма стартувала в 5-6 класах українських шкіл.

«Реформування системи освіти є основним пріоритетом Міністерства освіти і науки України. Нова українська школа уже в 5 класі закладів середньої освіти. Нові виклики та потреби. Особливо в освітній галузі «Фізична культура». Сьогодні в умовах війни ми повинні готувати дітей фізично здоровими, активними, готовими захищати рідну Україну. Модельна навчальна програма з фізичної культури для 5-6 класів, затверджена 2022р., дає можливість створити на уроці безпечне та інноваційне середовище для розвитку рухової активності дітей. Запровадження Всеукраїнської учнівської ліги “Здорова Україна” буде доповнювати урочну систему і будувати комплексний підхід до реалізації Програми Президента України «Здорова Україна», — говорить директор Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Євген Баженков.

Громадський рух окремо буде відзначати заклади освіти, які дотримуються всіх умов та критеріїв щодо діяльності учнівських ліг. Вони зможуть приєднатися до мережі “Школа JuniorS”, підписавши відповідний меморандум, а також отримають спеціальний статус — бронзову відзнаку “Школа JuniorS”.