24.04.2024
Як безпечно ходити в ліс за грибами?

Як безпечно ходити в ліс за грибами?

Цього року в Україні надзвичайно вродили гриби. На ринку їх продають масово, краяни постять неймовірні фото з “тихого полювання” у соцмережах. Ось кілька корисних порад для грибників-початківців.
Підготовка до походу у ліс: що обов’язково потрібно брати з собою?
Грибний сезон в Україні традиційно розпочинається наприкінці літа.
Саме в цей час багато людей вирушають в ліс на тихе полювання. Проте, більшість з них ідуть у ліс зовсім не підготовленими.
Як безпечно ходити в ліс за грибами?
Ось перелік речей, які обов’язково потрібно брати з собою до лісу:
• кошик (поліетиленовий пакет для збору грибів не підходить, адже, в ньому гриби помнуться і стануть непридатними для їжі);
• гострий ніж, який знадобиться для зрізання грибів та для виживання у разі потреби;
• сірники чи запальничку;
• легкий перекус (підійдуть снеки);
• компас чи мобільний телефон з GPS-навігацією;
• питну воду.
Дуже важливо правильно одягнутись в ліс.
По-перше, слід одягати одяг, який буде повністю закривати тіло (штани, кофта на довгий рукав). Він допоможе захиститися від кліщів та укусу інших комах. Необхідно також взяти з собою дощовик, який захистить від дощу у разі негоди.
По-друге, на голову обов’язково одягати головний убір (кепка, панамка, шапка).
По-третє, окрему увагу слід приділити взуттю. Воно повинно бути зручним та високим. Для походу в ліс ідеально підходять гумові чоботи, берці, черевики з твердою підошвою та без каблука. Все це вбереже вас у лісі від шкідників та комах, а також захистить від дощу чи сильного вітру у разі потреби.
 Які небезпеки чекають грибників у лісі та як від них вберегтись?
 До основних лісових небезпек відносять комах, диких тварин, змій та ймовірність заблукати.
Проте від усіх них існує захист.
 Вберегтися від укусів комах та кліщів допоможе одяг, який повинен повністю закривати тіло кепка, високе взуття та хімічні засоби, якими можна їх обробляти. Після повернення додому слід ретельно оглянути своє тіло, а одяг випрати.
 Що стосується змій, то у більшості випадків вони уникають контакту з людьми. Почувши шелест листя чи кроки плазуни тікають. Якщо ж уникнути неприємної зустрічі не вдалося, слід обережно, без різких рухів відійти назад.
Пам’ятайте, що змії ніколи не нападають першими. Вони можуть вкусити лише з метою захисту.
 Дикі тварини також бояться людей.
Будь-які голосні звуки можуть їх відлякати. Саме тому перебуваючи у лісі слід голосно розмовляти та перегукуватись з іншими грибниками, співати чи навіть просто час від часу вигукувати якісь слова.
 Небезпека заблукати також дуже актуальна навіть в наші дні. Перед тим, як вирушити на тихе полювання, подбайте про повний заряд мобільного телефону. У разі потреби завжди зможете подзвонити рідним та повідомити приблизне розташування.
GPS-трекери, браслети чи наручні годинники-няні — теж дуже корисні.
Ці прилади фіксують координати і відправляють їх тобі за допомогою SMS. Разом з батьками поцікався у свого оператора про послугу контролю місцезнаходження. На території України такі надають Kyivstar та Vodafone, повідомляє ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ “
Можна завантажити на телефон спеціальний додаток-путівник. Він покаже на карті місце твого розташування та зорієнтує у потрібний момент. Часто в лісі відсутній мобільний та інтернет-зв’язок, тому зверніть увагу на ті додатки, які працюють в режимі офлайн, як от Maps.me.
Також, гуляючи по лісі, необхідно запам’ятовувати природні орієнтири. Дорогу додому можна знайти, наприклад, по визначенню сторін горизонту за Сонцем. Визначення сторін горизонту за різними ознаками місцевих предметів менш надійні, ніж вищезгадані, тому користуються ними лише за відсутності компаса за умов обмеженої видимості.
Компас — обов’язкова річ для грибників та любителів лісових прогулянок. Однак придбати компас — лише половина справи, головне — навчитися ним користуватися. Перед походом до лісу зауваж, з якого боку від дому він розташований: якщо на півночі, повертатися слід на південь.
Компас — надійний помічник, адже працює абсолютно автономно, без батареї та супутникового зв’язку.
Дорослим, що заблукали у лісі, рятувальники рекомендують рухатися вздовж лінії електропередач, триматися доріжок, лісових стежок, уникати річок та боліт.
Навіть якщо ви зголодніли, заблукавши, у жодному разі не треба їсти ані грибів, ані ягід. Не наближатися до водойм, не пити з них.