23.04.2024
Корупція у час війни: продаж водійських прав, псевдоліки, фіктивне оцінювання нерухомості. Як із цим бореться громадськість?

Корупція у час війни: продаж водійських прав, псевдоліки, фіктивне оцінювання нерухомості. Як із цим бореться громадськість?

одним із визначальних факторів у формуванні ціни. Але земельний кадастр і реєстр майнових прав дуже недосконалі, а інформації про стан об’єктів немає в жодній базі даних. Тобто зараз запровадити об’єктивну автоматичну оціночну вартість майна технічно неможливо. Від цього інструмента треба якомога швидше відмовлятися.

— Тоді що ж робити?

— По-перше, скасувати автоматичне оцінювання. Законопроєкт ми вже розробили, після невеликого аналітичного дослідження ми плануємо його реєструвати та адвокатувати разом із небайдужими народними депутатами.

По-друге, дозволити екзаменаційній комісії при Фонді держмайна проводити дистанційні засідання та, відповідно, збиратися частіше та швидше позбавляти занижувачів кваліфікаційних свідоцтв. Проєкт наказу про це ми з Фондом держмайна розробили, і зараз він на погодженні.

По-третє, внести зміни до порядку ведення Єдиної бази даних звітів про оцінювання та затвердити перелік порушень, за які можна блокувати доступ до реєстрації чи рецензування звітів: коли для обману програми квартиру називають «житловим приміщенням» чи фальсифікують її розташування, коли файл звіту умисно пошкоджений або захищений паролем, коли у звіті про об’єкт зазначені одні ключові дані, а в таблицях, які перевіряє програма, зовсім інші, коли збудований об’єкт позначений як об’єкт незавершеного будівництва тощо. Зміни до законодавства також розроблені та перебувають на погодженні.

Ну й нарешті — модернізувати базу даних. Наприклад, щоби вона показувала виконавця кожного звіту, що  за законом є відкритою інформацією. Зараз публічна лише назва оціночної компанії. Також треба заблокувати можливість заповнювати в базі кілька таблиць для реєстрації кількох звітів із різних комп’ютерів одночасно, впровадити тільки одну одночасну сесію, аби до бази мали доступ якомога менше сторонніх. Фахівці стверджують, що ці зміни можна впровадити за лічені дні та безкоштовно. Необхідне лише політичне рішення.

Кривошеєв Дмитро, Коаліція РПР, для “Детектор медіа”