26.04.2024
Юна майстриня із Підгаєччини творить із рогози дива

Юна майстриня із Підгаєччини творить із рогози дива

Продовжується творчий тиждень у бібліотеці Підгаєць. Для відвідувачів бібліотеки там працює виставка «Вікно у світ мистецтва», де представлено вироби з рогози. Рогоза – багаторічна трав’яниста рослина, яка дуже любить вологу. Вона росте на берегах річок та озер, там, де болото. Її висота сягає до трьох метрів. Заготовляють рогозу в другій половині вересня, ще до морозів. Велике стебло, яке має щільні листки, роз’єднують, після чого просушують. Потім з кожного листка знімають боки, щоб залишалася серединка, з якої і плетуть вироби.
– Цей матеріал дуже теплий і піддатливий в роботі, – каже юна майстриня Софійка Крушельницька, учениця 9 класу Голгочанської ЗОШ I –III ст. Вона закінчила Підгаєцьку художню школу народних ремесл студію плетіння з рогози, є учасницею БФ «Світ дітей», а також надзвичайно талановитою особистістю, яка ще й пише вірші.
– І хоча це вже минувшина, – говорить Софійка, та вироби з рогози досі мають попит. Адже це натуральний матеріал.
В творчому арсеналі Софійки можна побачити коників, ляльок, мишок, макети української хати з її мешканцями, відтворено селян, які ціпами молотять зерно, чи йдуть із звіздами колядувати – тобто представлений глибокий, філософський, етнодуховний світ юнацької української душі.
Всіх, хто цікавиться мистецтвом, запрошуємо до перегляду. Виставка діятиме протягом тижня. Можливо хтось захоче придбати її роботи, чим саме підтримає і заохотить юну майстриню, повідомляє Підгайці Бібліоцентр