24.04.2024
У Тернополі відкрили новий театральний сезон Фото: Суспільне

У Тернополі відкрили новий театральний сезон

У неділю, 18 вересня, у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Тараса Шевченка офіційно розпочався новий театральний сезон.

Стартував сезон прем’єрою – містерія непокори «Голгофа», яка присвячена до 130-річниці від дня народження Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви, багаторічного політичного в’язня радянських концтаборів Йосифа Сліпого.

Містерію непокори (сценографію та костюми для якої підготував заслужений художник України Григорій Лоїк) написав і поставив режисер театру, народний артист України Олег Мосійчук. Для цього він використав матеріали судових справ патріарха, його мемуари та спогади сучасників. А їх є чимало. Адже Йосиф Сліпий 18 років був політв’язнем у радянських таборах, пише Еспресо.

Дослідники його життя стверджують, що патріарх був людиною непохитної віри та твердої волі. Він вийшов з ув’язнення у 70 років та прожив ще понад 20 плідних років, розбудовуючи собор Святої Софії та Український католицький університет в Римі, докладаючи максимум зусиль для духовного і національного відродження України.

Цією виставою відкрили 93-ій театральний сезон.