24.04.2024
У печері на Тернопільщині знайшли кістки людей та частини посуду XVII століття Фото: Борщівський обласний комунальний краєзнавчий музей

У печері на Тернопільщині знайшли кістки людей та частини посуду XVII століття

Попри складну ситуацiю, спричинену вiйною з росiйським агресором, тривають плановi археологiчнi обстеження Борщiвського краю пiд керiвництвом археолога Михайла Сохацького.

Оглядаючи печеру поблизу Мельницi-Подiльської, дослiдник разом з науковими спiвробiтниками Борщiвського обласного комунального краєзнавчого музею виявив iнтригуючi знахiдки. На долiвцi одного iз лабiринтiв печери знайдено фрагменти глиняного посуду, який датується XVII столiттям. Цiкавими для подальших дослiджень є давнi настiннi написи.

«Серед знахiдок – людськi останки. Це рештки, як мiнiмум, двох людей, якi за попереднiми даними загинули за невiдомих обставин, можливо переховуючись у печерi пiд час турецьких набiгiв. Михайлом Сохацьким складено науковий опис та паспортизацiю знахiдок. Саму ж печеру дослiдниками внесено до перелiку важливих археологiчних пам’яток нашого краю», – пояснили у музеї.

Подальшi дослiдження печерного лабiринту i уточнення дозволять заповнити iснуючi iсторичнi прогалини.