Відразу на ринку підвищився попит. Разом із цим місцеві рієлтори запевняють, що пропозиції у Тернополі достатньо.

Скільки просять орендодавці

Рієлтори зазначають, що найбільша проблема ринку оренди не у відсутності вільних квартир, а в тому, що не всім підходить ціна.

Платоспроможність теперішніх переселенців значно нижча. Основна маса хоче орендувати житло за ціною від 3 до 6 тисяч гривень. Але таких квартир майже немає. Житло економкласу з ринку вже вимели, розповідає директорка АН “Оранта” Любов Лисак.

Експерт зауважує, що в Тернополі багато орендодавців – заробітчани, а тому розцінки раніше встановлювалися в доларах. Зараз ціни уже прив’язують до гривні.

Найпопулярнішими серед орендарів залишаються одно- і двокімнатні квартири. Ціновий діапазон дуже широкий. Так, кімната у гуртожитку коштує 2 – 3 тисячі гривень. Повноцінна комфортабельна однокімнатна квартира у новобудові може сягати й 12 тисяч гривень.

Місячна орендна плата за двокімнатну квартиру в середньому становить 12 – 14 тисяч гривень. У таку ж приблизно ціну обійдеться й оренда трьох кімнат.

Якщо брати у гривнях, то ціни дещо підвищилися. Але в доларах, на які ми звикли орієнтуватися, навпаки, просіли. Для розуміння, однокімнатну квартиру з ремонтом у новобудові до війни ми здавали за 300 доларів. Зараз такої ціни і близько нема. 200 – 250 – це максимум,
– пояснює Любов Лисак.

Ринок купівлі-продажу оживає

Експертка додає, що зараз тернополяни та гості міста починають проявляти увагу до купівлі-продажу нерухомості. Велике зацікавлення, зокрема, викликають приватні будинки та земельні ділянки, але купують люди здебільшого готове житло. Співвідношення місцевих до переселенців – 50 на 50.

Щодо цін, то тут та ж ситуація, що й з орендою: в доларовому еквіваленті просіли, в гривневому – зросли.

Наприклад, двокімнатна “хрущовка” з ремонтом та індивідуальним опаленням до війни коштувала 38 – 39 тисяч доларів, зараз ми її продали за 32 тисячі,
– розповіла Любов Лисак, повідомляє 24 канал