26.04.2024
При Архикатедральному соборі в Тернополі почала діяти програма психологічної допомоги

При Архикатедральному соборі в Тернополі почала діяти програма психологічної допомоги

В суботу, 13 серпня, при Архикатедральному Соборі розпочала діяти програму для ВПО та усіх наших волонтерів та парафіян, під назвою: «Невидимі рани війни».
Дана ініціатива відбуватиметься з благословення настоятеля Архикатедрального Собору отця Ореста Павліського в рамках душпастирськохи ініціатив парафії, та за підтримки Caritas Ukraine Карітас Тернопіль.
Учасниками перших лекцій-тренінгів про емоційне вигоряння стали волонтери гуманітарного штабу при Архикатедральному Соборі, а також діти, що разом з батьками відвідали благодійну ярмарку.
Цього року кожен з нас стикнувся з війною і всі організації, благодійні фонди, волонтери переключилися на допомогу внутрішньо переселеним особам, їхнім сім’ям. Наше служіння для ВПО розпочалося з перших тривожних днів. За допомогою наших волонтерів ми змогли накопичити та розподілити більше ніж 3500 тон гуманітарної допомоги переселенцям і місцям, де велися чи ведуться бойові дії.
Загалом з соціального служіння при нашому храмі вже скористали тисячі людей, котрі на довший чи коротший період часу перебували в нашому місті.
Психологічна допомога стає все більш визнаною. Вона може бути досить ефективною, а в поєднанні з духовною підтимкою – дуже важливою.
Для того, аби відновитись після пережитих травмуючих подій та повернутись до мирного життя, люди мають впоратися із емоційними переживаннями і, разом з тим, подолати тривожне сприйняття світу, почати йому довіряти, вірити та мати надію.
Складні часи завжди об’єднували українців, ця війна тому підтвердження. Завдяки вірі в Бога, ми можемо боротися на своєму фронті й надавати психологічно-духовну підтримку та допомогу.
Підтримка один одного в цей складний час має велику цiннiсть, проте прийомами конструктивної підтримки та психологічної допомоги володіє далеко не кожен.
Дорога зцілення довга, але ми вже йдемо по ній. Важливо терпляче робити крок за кроком.
-Будемо розмовляти про стресостійкість з ВПО
-Будемо працювати з волонтерами в темі емоційного вигорання.
-Будемо мати практикум про наші здібності і силу з дітками, щоб розпочати формувати практичні вміння саморегуляції, матимемо арт-майстерки для підлітків
CAN-COPE: заспокоїти, нормалізувати, об’єднуватися і підтримувати надію
Війна увійшла у наше життя… І стільки усього змінилося в ньому. Попри наше бажання захистити дітей від її жахіть – війна є у їхній свідомості. Вони думають про неї, бачать її у снах, малюють у малюнках. Але водночас є так важливо, щоби наші діти не були наодинці з цими запитаннями – і щоб вони могли з нашою допомогою знайти ті відповіді, які допоможуть бачити дорогу, по якій вони зможуть з нашою підтримкою пройти крізь усі ці випробування війни – і вийти з них мудрішими та сильнішими…
А вже 21 вересня – ми матимемо після кожної недільної Божественної Літургії -відкриті лекції для парафіян щодо проблем внутрішньо переміщених осіб і потреби кожного з нас в часі війни.
Відтак, 27 вересня знову попрацюємо з ВПО, вагітними та іншими групами людей, повідомляє Архикатедральний Собор НЗПБ – Тернопіль

Про синдром відкладеного життя, як етап цієї війни. І про наші ресурси. Навчання технік Mindfulness для дорослих осіб;

І продовжимо практикум про наші здібності і силу з дітками, та арт-майстерки для підлітків.
Авторами та координатором проєкту є отець Martin Chomiw та Марі Хомів
А керівником проєкту отець Roman Demush .