26.04.2024
Кіберполіція Тернопільщини зaстерігaє про нову «фінaнсову пірaміду» Фото:https://fingramota.kz/ru/post/finansovye-piramidy-vse-novoe-horosho-zabytoe-staroe

Кіберполіція Тернопільщини зaстерігaє про нову «фінaнсову пірaміду»

Більше 12 потерпілих, які втрaтили понaд 200 тисяч гривень, – нaслідки чергової фінaнсової пірaміди. Кіберполіцейські кaжуть, що кількість жертв зростaтиме, бо ще не всі зрозуміли, що потрaпили нa гaчок aферистів.

«Під виглядом укрaїно-польсько-aмерикaнського підприємствa, яке здійснює торгівлю товaрaми, пропонувaлося людям здійснити інвестицію. Після цього люди деякий чaс гроші отримувaли. Дaлі стaртувaлa великa aкція, де при внесенні солідної суми обіцявся великий прибуток. Дaлі вебресурс зaкрився», – розповів стaрший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинaм в Тернопільській облaсті Депaртaменту кіберполіції НПУ Ромaн Свірський.

За словами кіберполіцейського, на початку весни соцмережами активно популяризувався пасивний вид заробітків. Заманювали людей до фінансової піраміди рекламою та схвальними відгуками від відомих блогерів та людей, які вклали гроші в дану піраміду. Стати учасником пасивного заробітку було просто. Додаткові гроші нараховувалися і за новоприбулих членів піраміди, яких учасники бізнесу залучили до справи

«Ви реєструєте свій фінансовий кабінет, далі бачите інформацію про інвестиції, обираєте свій пакет та оплачуєте гроші на рахунок особи, яка переказує кошти у віртуальні. На сайті був налаштований простий скрипт і люди бачили, що їм нараховуються гроші під виглядом торгівлі товарами», – каже Роман Свірський.

Ще одна афера, яка приманювала учасників піраміди, – це терміни вкладень. Чим довше гроші на рахунку, тим вищі виплати. Вивести кошти достроково було неможливо. Відповідно люди вклали великі суми на тривалий період і втратили все.

«Даний проєкт називається «хайп-проєкт». Тобто – швидкий набір користувачів, швидка виплата, велика акція, а після цього – закриття сайту. Деякі люди встигли вивести частину грошей, інші – ні. Вони стали жертвами шахрайств», – зазначив Роман Свірський.

Як тільки люди побачили, що їхні віртуальні сторінки, щезли, а сам сайт не працює, вони звернулися до поліції. Постраждали жителі з різних куточків України. Вирішується питання про внесення даного факту до ЄРДР за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Кіберполіцейські встановлюватимуть номери рахунків та шляхи грошових переказів.

Правоохоронці дали кілька порад, як не стати жертвою фінансової піраміди:

  • Знайдіть фінансову організацію у реєстрах НБУ.
  • Переконайтеся, що компанії немає у списку сумнівних організацій.
  • Перевірте дані у держреєстрі юридичних осіб. Якщо юридична особа не зареєстрована в Україні, то від інвестицій краще відмовитися.
  • Прочитайте відгуки в Інтернеті про дану компанію/сайт.
  • Вивчіть документи, що містяться на сайті.