24.04.2024
Як у Тернопільській ОВА дотримуються закону «Про доступ до публічної інформації»

Як у Тернопільській ОВА дотримуються закону «Про доступ до публічної інформації»

У Тернопільській обласній військовій адміністрації на запит про розмір оплати праці її начальника Труша Володимира Любомировича та його першого заступника Дем’янчука Ігоря Романовича відповіли відпискою, проігнорувавши запитувану інформацію. Таким є результат моніторингу Тернопільської ОВА на прозорість щодо відповідей на інфозапити.

У запиті йшлося про розмір оплати праці на вказаних посадах від початку повномасштабного вторгнення, з 24.02.2022 по 30.04.2023. Нагадаємо, що, відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів не належить до  інформації з обмеженим доступом. Про що було вказано в самому запиті.

Натомість в ОВА, за підписом керівниці апарату військової адміністрації Світлани Беспоповцевої, відповіли описом схеми нарахування розміру зарплати Трушу: «Розмір посадового окладу начальника обласної військової адміністрації Труша Володимира Любомировича розраховується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 р. No 304 “Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України “Про державну службу” (зі змінами) шляхом множення середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності за квартал у середньому по економіці за наявними статистичними даними на відповідний коефіцієнт співвідношення. Крім того, здійснюється доплата за роботу з таємними документами». При цьому чітких цифр в запиті посадовці так і не навели. 

Що ж до першого заступника, то керівниця апарату ВА у відповіді на запит написала, що «Дем’янчук Ігор Романович увільнений від роботи відповідно до частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю». Хоча на сайті Тернопільської ОВА вказано, що він перебуває на цій посаді.

Скрін із сайту oda.te.gov.ua

Юрист ІМІ Роман Головенко наголошує: питання в запиті було про розмір зарплати, а не на підставі яких нормативних актів вона нараховується.

«Звільнення заступника не впливає на наявність в ОВА інформації про його зарплату і на обов’язок надати її на запит. Якщо він  перебував на посаді хоч якийсь відрізок часу в запитуваному періоді, то інформація мала бути надана», – зазначає Роман Головенко.

Примітно, що в інших областях в рамках цього ж моніторингу в ОВА дали чіткі відповіді на аналогічну запитувану інформацію.

Регіональна представниця ІМІ в Тернопільській області поцікавилася в журналістів краю, чи виникають у них труднощі з отриманням відповідей на запити від ОВА. Відповіді були ствердними. Так, наприклад, головна редакторка видання  «RIA/20 хвилин» Наталка Бурлаку розповіла, що в ОВА часто або не дотримуються встановленого часового обмеження на відповідь у 5 днів, або не завжди попереджають про затримку із відповіддю, або надають інформацію в неповному вигляді.

Цікаво, що відповідь на один із запитів редакції «RIA/20 хвилин» від 5 серпня 2022 року була із підписом того ж першого заступника начальника Тернопільської ОВА Ігоря Дем’янчука. Тобто, під час повномасштабного вторгнення він все ж виконував свої повноваження в певний час. Це ще один доказ того, що запит проігнорували.

Загалом же на сайті Тернопільської ОВА після 24 лютого спершу обмежили доступ до ухвалених розпоряджень; під час моніторингу в жовтні 2022 року ми зауважили, що там зазвичай оновлювали лише новинну стрічку. Однак тепер є доступ до розпоряджень, хоча їхніх розпоряджень немає, однак це передбачено законом «Про правовий режим воєнного стану».

Брифінги ради оборони області за участі начальника ОВА транслюють на його сторінці у фейсбуці. Уся ж важлива комунікація журналістів із пресслужбою ОВА відбувається в окремому чаті, створеному рік тому.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Головне зображення: pexels