24.04.2024
У Тернопільській міськраді відмовили учасникам АТО у наданні земельних ділянок, «підробивши» рішення сесії

У Тернопільській міськраді відмовили учасникам АТО у наданні земельних ділянок, «підробивши» рішення сесії

Понад два роки шість учасників бойових дій «випрошують» земельні ділянки в Тернопільської міської ради. Усі суди повигравали, але депутати уже двох каденцій ігнорують звернення і рішення судів.  Натомість земля, яку просили в міськради «атовці», опинилася спершу в 75-річної бабусі, а потім…

Передісторія футболення

Оспорювана земля знаходиться аж на краю міста. При в’їзді на територію стоять старі металеві ворота з табличкою «Білецька, 66». За воротами є один старенький будинок, де віддавна проживають  люди. Решта, – умовно кажучи, невеличкий безіменний парк.

Вперше по заяві хлопців проєкт рішення сесії ТМР «Про надання дозволу на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею до 0,10га за адресою вул. Новий Світ (гр.Гук А.Б. та інші)» було опубліковано на сайті міської ради 12 грудня 2018-го року.

На розгляд сесії проєкт потрапив аж 22 лютого 2019-го. Лиш один депутат, Віктор Шумада, з 39 присутніх дав голос «за». Решта 38 міських депутатів не голосували зовсім або утрималися.

Вдруге той самий проєкт рішення потрапляє на сесію 24 липня 2019-го року. Цього разу вже четверо депутатів з 36 присутніх було «за». Решта – знову утримуються чи здебільшого мовчки «не голосують».

Хлопці втретє звертаються до сесії міської ради.

Депутати знову розглядають питання про видачу 10 соток землі шести «атовцям» 7-го лютого 2020-го року. І приймають рішення №: 7/46/67 про повну відмову.

«Відмовити у наданні дозволу громадянам на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок безоплатно у власність площею до 0,10га для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд за адресою вул. Новий Світ, згідно з додатком».

Земля водокачки

Ця територія на краю Тернополя начебто була необхідна для потреб міста. Там є охоронювана зона.

Про це йдеться у відповіді виконавчого комітету Тернопільської міської ради за підписом заступника міського голови Вікторії Остапчук. Документ готував головний земельник міста Віктор Кібляр. Відповідь датована 23.03.2020 року.

«Згідно зауваження, до проекту додано Висновок на проект зони санітарної охорони водозабору №1 м. Тернополя ДП «Західукргеологія», що вказує на необхідність отримання заключень КП «Тернопільводоканал» з приводу можливості відведення зазначеної земельної ділянки під будівництво та обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд за адресою вул. Новий Світ».

Земля для 75-річної жінки

Можливо депутати тернопільської міської ради і, власне, виконком з Кібляром праві, що відмовляють. От тільки на цій території, де просили землю учасники бойових дій, депутати виділили 8 соток пенсіонерці.

Вище ми звертали увагу на дати проєктів рішень сесій та дати розгляду. Коли депутати з міським головою не голосували «за» виділення земельних ділянок атовцям, на ті й же території вони виділили 0,08 га під забудову мешканцю Тернополя Володимиру Петровичу Маркевичу.  Рішення сесії датоване 05 жовтня 2018-го року, № 7/28/98.

Ця земельна ділянка пану Маркевичу згодом виявилася непотрібною. Однак, на сесії 19-го грудня 2018-го 31 депутат разом з міським головою голосують «за» виділення то ї ж ділянки Зіновії Миколаївні Маркевич. Рішення №7/31/57.

За даними відкритих баз даних, Володимир Петрович Маркевич та Зіновія Миколаївна Маркевич проживають в Тернополі за однією адресою. Пані Зіновії на момент прийняття першого рішення сесії-75 років.

На публічній кадастровій карті зараз тих 8 соток розділено на дві рівних земельних ділянки. Витяги про речові та майнові права з публічної кадастрової карти не показують власників.

Виграні суди

Відтак, шестеро хлопців, які відвоювали на сході почали шукати правду у феміди. Вони оскаржили  рішення сесії ТМР «Про відмову…» в Тернопільському окружному адміністративному суді (ТОАС). Вердикт суду від 18.05.2020р. у справі №500/642/20:

«Визнати протиправним та скасувати рішення Тернопільської міської ради від 07 лютого 2020 року № 7/46/67 “Про відмову у наданні дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 0,10 га за адресою АДРЕСА_10 (гр. Гук А. Б. та інші)”.

Разом з тим, суди зобов’язали міську раду повторно розглянути заяви шести учасників бойових дій. А також звітувати перед фемідою про виконання судового рішення.

Міськрада оскаржувала цей вердикт в апеляційному та касаційному порядку. Однак, усі вищі інстанції залишили в силі рішення ТОАС.

Кінцева дата на звіт встановлена 28 грудня 2020 року.

Що сказав Сергій Надал

Поки тривали суди, змінилася каденція міськради. Обрали нових депутатів, частину разом із Сергієм Надалом переобрали на новий термін.

У часі виконання рішення суду відбулося аж дві сесії ТМР нового скликання, на яких розглядалося звернення шести учасників бойових дій.

27 листопада, звертаючись до депутатської аудиторії, міський голова Тернополя зауважив:

– Неодноразово ми відхиляли цей проект рішення. Люди звернулися до суду. Суд зобов’язав нас винести на розгляд сесії і розглянути цей проект рішення. Тому усвідомлюю наперед, що це рішення, яке не може бути прийняте. Але ми мусимо виконати рішення суду і дати на ваш розгляд.

Цих слів Сергія Надала виявилося достатньо для кожного депутата щодо очікуваного результату.

Інформації про те, що просять земельні ділянки учасники бойових дій, в залі не прозвучало.

– Виконуємо формальну функцію і виносимо на голосування, – резюмував проєкт рішення міський голова.

Проти – 24, 16 – утрималося, 0 – за.


(Відео розгляду питання на сесії ТМР 27.11.2020. Джерело відео: Фейсбук, Тернопільська міська рада)

«Формальна функція» виявилася недостатньою, щоб виконати рішення суду. Тому 18 грудня на наступній сесії Сергій Надал просить депутатів включити знову теж питання в порядок денний. Воно розглядалося майже останнім.

– Ми маємо на руках перше за всю історію абсурдне.., на мою думку абсурдне рішення суду. Там написано, що зобов’язати міську раду прийняти рішення про надання дозволу на складання проекту землеустрою. Тобто не розглянути, не вивчити, а зобов’язати прийняти рішення.  На попередній сесії ми розглянули. Рішення не прийняли. Оскільки рішення не прийнято, автоматично вносимо ще раз, поки не буде прийняте якесь інше рішення.

«Якесь рішення», точніше свою правку, вніс депутат, голова фракції ВО «Свобода» Антон Горохівський. Він запропонував не надати, а відмовити учасникам бойових дій у надані їм дозволів на землю.

Сергій Надал підтримав пропозицію свого однопартійця.

– Якщо депутати мене підтримують і є ініціатива, то можемо прийняти в іншому вигляді, яке буде звучати «відмовити у надані земельної ділянки» і поставити крапку у цьому процесі, – наголосив міський голова Тернополя.

Результат голосування міських депутатів, які завше декларують підтримку учасників бойових дій: 0 – проти, 0 – утрималися, 41 – «за». Тобто, звучить твердо: ВІДМОВИТИ.


(Відео розгляду питання на сесії ТМР 27.11.2020. Джерело відео: Фейсбук, Тернопільська міська рада)

Підроблений текст рішення

Втім, текст рішення сесії ТМР № 8/2/135 від 18.12.2020р., за який проголосував 41 депутат, зовсім відмінний від озвученого.

На сайті міської ради рішення оприлюднене. І – о диво! – у першому пункті результативної частини рішення звучить «ДАТИ дозвіл». Здавалось би, перемога. Але за що тоді депутати голосували? Та ж мали б відмовити?

Читаємо рішення сесії до останнього слова. Другий пункт:

«Враховуючи те, що рішенням Тернопільської міської ради від 29.05.2020р., №7/50/143 «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою вул. Новий Світ комунальному підприємству «Тернопільводоканал» Тернопільською міською радою вже дано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування площею до 0,4100 га за вказаним місцем розташування вул., Новий Світ комунальному підприємству «Тернопільводоканал» для виробничих потреб, пункт 1 даного рішення вважати таким, що втратив чинність».

Тобто очевидна підміна пропозиції депутата Горохівського і, власне, міського голови Сергія Надала.

Першим пунктом ніби-то надають, мовляв, виконуємо рішення суду. Другий пункт каже: «пункт 1 вважати таким, що втратив чинність».  Але ж депутати не за це голосували.

«Крапки» не видно

Попри запевнення міського голови, що в цій ситуації буде крапка, насправді фініш далеко. Як-не-як схоже на підробку сесійного рішення. У перспективі це тягне на кримінальне провадження. Хлопці кажуть, що одне вже є.

– Ми подали до виконавчої  служби весь пакет документів. У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження щодо невиконання рішення суду Тернопільською міською радою, – розповів журналісту один з шести учасників бойових дій Андрій Зот.

Зрештою навіть КП «Тернопільводоканал» не спішить оформляти там земельну ділянку. Пройшло більше пів року, а для землі КП кадастровий номер не присвоєний.

Натомість поруч виділена земельна ділянка для 75-річної бабусі на житло. Неподалік під забудову ще одного житлового будинку. Третя – для будівництва церкви. І четвертий масив отримували поліціянти, щодо яких Олександр Богомол говорив, мовляв, вони відмовилися. Де просили землю правоохоронці, має вирости багатоповерхівка.

А шістьом захисникам України – зась.

P. S. Імена та прізвища шести тернополян, які судяться з Тернопільською міською радою: Андрій Гук, Олег Цимбала, Володимир Шуляк, Володимир Чикало, Андрій Зот, Ігор Цимбалюк. Усі перша, друга і третя хвилі мобілізації. У судових рішеннях вказано, що вони учасники бойових дій.

 

Територія під церкву