24.04.2024
Кнопкодавство «слуги народу» в президії Тернопільської обласної ради

Кнопкодавство «слуги народу» в президії Тернопільської обласної ради

Коли:
23 грудня 2020 року. Сесія Тернопільської обласної ради. Час: 12 год. 05-06 хв.

Заступник голови Тернопільської облради Ігор Сопель поглянув за куліси. Туди пішов його колега розмовляти по телефону. Відтак, заступник голови опинився один навпроти двох пультів для голосування.

У президії поруч Ігоря Сопеля – місце для сидіння голови Тернопільської ОДА Володимира Труша. Вони обоє обрані депутатами облради від партії «Слуга Народу».

На момент голосування за проєкт рішення «Про обласну програму розвитку міжнародного співробітництва Тернопільської області на 2021-2023 роки» Володимир Труш не перебував у президії. Він не міг проголосувати.

Однак, його кнопка спрацювала «за». Про що свідчать оприлюднені результати голосувань, викладені на офіційному сайті Тернопільської облради.

У наступному питанні «Про схвалення проєкту комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Тернопільської області на 2021-2025 роки» голова ОДА знову відсутній за місцем голосування. За кулісами він продовжував телефонну розмову.

Ситуація повторюється. У підсумку його голос «за».

Коментар Володимира Труша на запитання чи бачив він кнопкодавство свого колеги:

– Я не помітив. Я не бачив. Я знаю точно, що він не голосував за мене. Ви сфотографували?
– Та ж пряма трансляція була! – уточнення до запитання.
– Все. Супер, – швидко мовлячи, підсумував Володимир Туш.

Ігор Сопель відмовлявся надати свій коментар щодо голосування двома руками. У першу чергу він підкреслював своє особисте ставлення до журналіста.

Докори Ігоря Сопеля: у жовтні 2019-го року місцеве тернопільське онлайн-ЗМІ опублікувало фейкове повідомлення про те, що він у минулому «регіонал». Журналіст, який просив коментар в заступника голови облради про кнопкодавство, свого часу співпрацював з виданням, яке стало першоджерелом фейку. Співпрацював якраз тоді, коли й була опублікована неправда про «регіональне» минуле тодішнього голови Тернопільської ОДА.

Журналіст запевняв пана Сопеля, що він особисто не має відношення до неправдивої публікації з «фотошопленим посвідченням». Він не брав участі в її поширенні. Він, максимум, може нести лише моральний тягар за те, чого не робив. І лише з тієї точки зору, що належав до команди обговорюваного онлайн-ЗМІ.

Для порівняння: чи може нести персональну відповідальність «слуга народу» Ігор Сопель за «шкварну» діяльність «слуги народу» Максима Бужансько або Олександра Дубінського? Персональну – ні. Політичну – так.

Слово за словом Ігор Сопель все ж надав коротке пояснення про свої дії в президії:

– Я міг потягнутися за водою. Міг потягнутися за ручкою. Міг потягнутися за будь-чим… Дивіться, я вам ще раз кажу: у мене нема довіри до вас.

Змонтоване відео (оригінал відео на ютуб-каналі «Тернопільська обласна рада», дивитись з 1:34:30 до 1:36:30)

Деталі: Кнопкодавство – один з проявів корупції. За неособисте голосування у Верховній Раді нардепа чекає кримінальна відповідальність. Покарання – кільканадцять тисяч штрафу.

Наразі законодавець не передбачив відповідальності за тиснення «чужої» кнопки на сесіях місцевих рад.

Тим не менше, закон «Про місцеве самоврядування в Україні», кожен Регламент рад зобов’язують: один депутат дає один голос.

Порушення депутатами процедури голосувань та Регламенту є достатньою підставою для суду, щоб визнати неправочинним рішення сесії.