24.04.2024
Майстрині з Кременеччини створили ляльки, присвячені війні

Майстрині з Кременеччини створили ляльки, присвячені війні

Лялькарки з Кременеччини – Олена Локатир, Лілія Фурсик, Лідія Лапка, Марія Швед, Любов Захарків і Людмила Блищак – об’єдналися в гурт «Леля» і створили проєкт «Боже, як болить», у якому представили свої авторські ляльки, присвячені темі війни в Україні.

«Ідея створення гурту виникла ще у 2020 році, однак через життєві обставини, а згодом –  через військовий стан в державі ми відтермінували цю ініціативу, – розповіла натхненниця мистецького гурту, лялькарка Олена Локатир. –  А цього року я запропонувала колегам до Всесвітнього дня ляльки, що відзначають 21 березня, організувати виставку авторських робіт. Уже в процесі підготовки ми вирішили зорганізуватись як творчий гурт і представити тематичний проєкт, адже кожна з нас по-своєму переживає воєнний час і виливає ці емоції в творчості».

Для проєкту кожна лялькарка представила одну тематичну роботу.

Наприклад, Любов Захарків презентувала ляльку «Мадонна з Київського метро». «Мене надихнула історія киянки, фото якої облетіло весь світ. На ньому жінка, ховаючись від обстрілів у київському метро, годує свою двомісячну дитину, – розповіла майстриня. – Для мене – це символ всіх матерів, які постраждали від війни».

Лідія Лапка зробила ляльку, яка називається «Тому що я – Україна». «Під час її створення я надихнулася однойменною піснею Насті Каменських, – розповіла кременчанка. –  Мені дуже подобається ця моя робота, адже вона – позитивна. Ми всі сподіваємося на Перемогу і я думаю, що скоро її дочекаємося».

Лілія Фурсик створила для проєкту ляльку «Берегиня», а Марія Швед – «Бабця Віра», на якій зобразила бабусю із села на Київщині, яка пекла паски у вцілілій печі біля вщент зруйнованої хати.

«Моя лялька має однойменну назву із нашим проектом – «Боже, як болить», – ділиться Олена Локатир. – Це – перша лялька, яку я створила з початком війни. Робити її почала, ще перебуваючи за кордоном, а закінчила вже в Україні».

Робота Людмили Блищак виділяється з-поміж інших. Вона має назву «рашист». «Спочатку я планувала зробити ляльку-мотанку, пізніше – дружній шарж путіна, однак відмовилася від цих ідей, – ділиться майстриня. – Щодо «рашиста», то хотіла у цьому образі показати справжнє обличчя рф. Голова мала бути у вигляді смітника, у якому розміщене все накрадене російськими окупантами, однак пошкодувала витрачати на цю особу стільки матеріалів і просто зробила його з автоматом в руках. Вийшов такий чудернацький домовик».

Гурт «Леля» планує щороку 21 березня презентувати свої нові тематичні роботи у вигляді виставки.

А експозицію «Боже, як болить» можна відвідати до 10 червня за адресою: м. Тернопіль, вулиця Полковника Данила Нечая, 29, Тернопільська обласна бібліотека для молоді.