24.04.2024
На Тернопільщині – сезон активності кліщів: як захиститися? Фото:https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fumannews.city%2Fcards%2F90149%2Foberezhno-klischi-scho-robiti-ta-yak-zahistitis-vid-nebezpeki&psig=AOvVaw0om6m19nFK7Cs3xFFHXkSP&ust=1683191020754000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCNjRjarl2P4CFQAAAAAdAAAAABAF

На Тернопільщині – сезон активності кліщів: як захиститися?

Зазвичай, активність кліщів розпочинається в травні та триває до серпня. Але цьогоріч на Тернопільщині перші випадки укусів кліщами ми зареєстрували ще у середині лютого.

Як розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Паничев, кліщі активно реагують на зовнішні зміни температури, і навіть при нульових показниках вже можуть проявляти активність.

«Із зимівлі паразити вийшли голодними, і тепер їм потрібна «жертва». Тож із кожним місяцем кількість звернень через укуси кліщами збільшується: якщо раніше їх було до п’яти, то тепер маємо 10-14 випадків щодня», – зазначив експерт.

Загалом кліщі є переносниками близько тридцяти інфекційних захворювань, зокрема, кліщового вірусного енцефаліту, бореліозу або ж хвороби Лайма, анаплазмозу, бабезіозу, ерліхіозу, туляремії. Для нашої області актуальною є хвороба Лайма. І випадки цього захворювання у нашій області у 2023-му вже були зафіксовані.

«Кліщів досліджують двома способами: за допомогою темнопольної мікроскопії на те, чи паразит заражений бореліями, і ПЛР-методом. Позитивні результати є, тобто певна частина кліщів у нашій області є інфікованою. Відсотки зараженості коливаються в залежності від території. На сьогодні з тих кліщів, що ми дослідили, близько п’яти відсотків були зараженими», – розповів Володимир Паничев.

Звичайного кліща не відрізнити від інфікованого, і чим довше паразит смокче кров, тим більше борелій може передати. «Людина часто не звертає уваги на перші ознаки, а саме: почервоніння навколо місця укусу, підвищення температури тіла, нездужання, почуття ломоти в тілі, загальна слабкість. До того ж приблизно у третини всіх хворих бореліозом шкіра не червоніє взагалі. А тому, коли минув місяць, і починаються проблеми зі здоров’ям, то ніхто вже й не згадає, що його кусав кліщ», – каже епідеміолог.

Наслідки через несвоєчасне звернення до медиків бувають різними, та несвоєчасна діагностика призводить до хронічних проявів, довготривалого лікування і непрацездатності, паралічу, а в окремих випадках і до летальних наслідків. Тому кліща, який вас укусив, обов’язково потрібно принести у лабораторію на дослідження.

«Прикро, але люди навіть при перших ознаках хвороби Лайма не звертаються до медиків, адже думають, що це грипоподібне захворювання. І, на жаль, це прямий шлях до хронізації Лайм-бореліозу, який через певний період часу може проявитися ураженням суглобів, серцево-судинної, нервової систем, можуть також вражатися органи зору», – констатує Володимир Паничев.

Щоб захиститися від кліщів, потрібно правильно одягатися та взуватися, щоб закрити шкірні покриви, використовувати засоби проти кліщів та проводити само огляд.