24.04.2024
На Тернопільщині мобільні бригади безкоштовно вакцинують і перевірять здоров’я Фото:https://www.facebook.com/centrCDC/photos

На Тернопільщині мобільні бригади безкоштовно вакцинують і перевірять здоров’я

Із 24 квітня на Тернопільщині стартує Всесвітній тиждень імунізації. В його рамках до 28 квітня в області працюватимуть мобільні бригади з вакцинації, які безкоштовно проводитимуть щеплення від коронавірусу, дифтерії, краснухи та інших захворювань, а також проводитимуть різну діагностику.

Як розповіла під час брифінгу генеральна директорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головна державна санітарна лікарка Тернопільської області Оксана Чайчук, автобуси працюватимуть в п’ятьох населених пунктах, зокрема, у Тернополі (Театральний майдан); Теребовлі (площа поблизу адміністративної будівлі; Чорткові (Центральна площа); Шумську (площа поблизу адміністративної будівлі) та Заліщиках (площа біля автовокзалу та місцевого ринку). До слова, автобуси центр отримав від Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«Автобуси обладнані всім необхідним для того, щоб можна було перевозити малорухомі верстви населення до пунктів щеплень, або проводити в цьому ж автобусі щеплення на місці. Також ми отримали бус-рефрижератор для перевезення імунно-біологічних препаратів, – розповіла Оксана Чайчук. – У кожному автобусі працюватимуть сімейні лікарі та мобільна бригада, яка вже пройшла навчання і залучається до процесу імунізації. Крім вакцинації від рутинних щеплень та коронавірусу, жителі Тернопільщини зможуть безкоштовно зробити тест на гепатит В та С, СНІД, виміряти рівень цукру, електрокардіографію».

Попередньо мобільні бригади працюватимуть у громадах з 10 години ранку, зауважила Марія Павельєва, завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», координаторка вакцинальної кампанії. Щоб скористатися їхніми послугами, людина повинна мати при собі документ, що засвідчує особу. Документ може бути як в паперовому, так і електронному варіанті – у за стосунку «Дія».

«Щодо дотримання календаря щеплень, то сімейний лікар матиме підключений до мережі ноутбук, а отже зможе все перевірити в електронній системі охорони здоров’я. Після того, як вам зроблять щеплення, лікар знову ж таки всю інформацію додасть до електронної системи розповіла Марія Павельєва. – Щодо рутинної вакцинації, то 19 квітня ми отримали вакцину від туберкульозу, вірусного гепатиту В, є комбіновані вакцини від дифтерії, правця та кашлюка. Також отримати вакцину від кору, гепатиту та краснухи. Від Covid-19 у нас є Coronаvac, Janssen, Comirnaty (для дітей 5-11 років) та Pfizer (для дітей від 12 років та старших)».

Попри те, що Тернопільська область забезпечена необхідною кількістю вакцин, темпи щеплення нині повільні, на що вплинули і пандемія, і воєнний час. Тож тиждень імунізації покликаний донести до населення, що вакцинація має величезне значення для профілактики захворювань і захисту життя.

«Війна супроводжується великими скупченнями людей у сховищах, тимчасових прихистках, відсутністю доступу до чистої води, обмеженим доступом до базової гігієни та медичної допомоги. В таких умовах інфекційні захворювання поширюються швидше, тому, як ніколи, важливо захистити себе та дітей і вакцинуватись, – наголосив підкреслив Володимир Паничев, заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. – Але я хочу, щоб наші жителі пам’ятали, вакцинація для них доступна завжди. Тиждень імунізації не буде обмежуватися кількома днями, бо цього замало, аби щепити населення Тернопільщини. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж потім її лікувати.  Вакцинація є унікальним, перевіреним роками засобом попередження інфекційних хвороб. Завдяки проведенню профілактичних щеплень щорічно рятується життя біля 4 млн дітей.

«Ми сподіваємося, люди в громадах дослухаються до лікарів і прийдуть, аби зробити щеплення. Бо це може врятувати їх життя або посприяти легкому перебігу хвороби, — підсумувала Оксана Чайчук.